Weird fault code 5062

AJL

Private
May 11, 2017
43
25
0
Ride
2011 335i M Sport
Does anybody know what could be causing an intermittent DKG fault code of 5062?

Show's up in ISTA as: 5062 - DKG: Fault, parking-lock hook

I've thoroughly checked the shifter wiring harness and engine bay harness for problems, but haven't found any.

It comes up randomly with no discernible correlation other than it always appears under deceleration / braking. I don't notice any changes in the transmission, and the parking lock still works perfectly. If I clear the code, it may not come back for a week, or it may come back the next time I drive the car.

This message also pops up on the iDrive when the fault code is thrown:
IMG_0871.jpeg



The only similar thread I've found on this code ended up being related to a wheel speed sensor (which doesn't really make sense to me).

Any ideas would be greatly appreciated, since I'm out of them.
 

AJL

Private
May 11, 2017
43
25
0
Ride
2011 335i M Sport
This was the cause of my problems:
IMG_0918.jpeg

It's the parking lock linkage from the shifter to the transmission, and the damaged outer sheathing was stopping the parking lock from fully retracting causing the transmission to intermittently think the parking lock was engaged.

New part for comparison:
IMG_0919.jpeg
 

henry135

New Member
Nov 20, 2019
1
0
0
Ride
bmw 135i DCT
Hey i am having the same problem, really glad i came across this. Was this something you were able to fix yourself or did you go to the mechanic? Just wanting to know how much the parts or labour it costed to fix this problem . tia
 

AJL

Private
May 11, 2017
43
25
0
Ride
2011 335i M Sport
Hey i am having the same problem, really glad i came across this. Was this something you were able to fix yourself or did you go to the mechanic? Just wanting to know how much the parts or labour it costed to fix this problem . tia

I fixed it myself by replaced the entire parking lock assembly (P/N: 61319192483)

Part was $372 when I bought it. It's not a hard job, but for that amount of money I'd have a mechanic confirm the diagnosis before you replace it.
 

wav50

New Member
Jan 22, 2021
1
0
0
Does anybody know what could be causing an intermittent DKG fault code of 5062?

Show's up in ISTA as: 5062 - DKG: Fault, parking-lock hook

I've thoroughly checked the shifter wiring harness and engine bay harness for problems, but haven't found any.

It comes up randomly with no discernible correlation other than it always appears under deceleration / braking. I don't notice any changes in the transmission, and the parking lock still works perfectly. If I clear the code, it may not come back for a week, or it may come back the next time I drive the car.

This message also pops up on the iDrive when the fault code is thrown:
View attachment 30173


The only similar thread I've found on this code ended up being related to a wheel speed sensor (which doesn't really make sense to me).

Any ideas would be greatly appreciated, since I'm out of them.
hi, did you manage to solve the error 5062?? mine same as your sotuation...wiring cable no issue, the parking function still functional. clear fault code...will come back week after....let me know how you solve it
 

aus335iguy

Colonel
Nov 18, 2017
2,036
689
0
Down under
Ride
335i DCT 2009
hi, did you manage to solve the error 5062?? mine same as your sotuation...wiring cable no issue, the parking function still functional. clear fault code...will come back week after....let me know how you solve it
The post above yours says he replaced the parking lock assembly?
 
  • Like
Reactions: AJL

Benji335i

Specialist
Jan 18, 2018
65
20
0
Auckland, New Zealand
Ride
335i DCT
AWESOME

Thank god I came across this I nearly did a post.

I had the same error code and is intermittent, would either appear randomly then come back randomly there was no consistency to the error.

I have the same idrive message and same code in bimmerlink app.

I have noticed today that my shifter has developed a louder clunk noise too.

I hope that this is all related to the same issue you had and this will solve it.

I can't seem to upload the video so here is a link to it.

 

Attachments

  • IMG_1575.JPG
    IMG_1575.JPG
    158 KB · Views: 22
  • IMG_1574.JPG
    IMG_1574.JPG
    36.7 KB · Views: 10